تحلیل تیپ شخصیتی ESFP
تحلیل تیپ شخصیتی ESFP: بازیگر (برونگرا، حسی، شهودی، ادراکی)
تیپ شخصیتی ESFP (برونگرا، حسی، شهودی، ادراکی) یکی از ۱۶ تیپ شخصیتی از شاخص شخصیت شناسی مایرز بریگز (Mayer Briggs) یا همان تست MBTI است. تیپ شخصیتی ESFP افراد آزاد، خوشمشرب و خلاقی هستند. آنها دوست دارند مرکز توجه باشند و اغلب دلقک جمع هستند. این تیپ شخصیتی نقطه مقابل تیپ INTJ است. در این مطلب، با ویژگیهای رفتاری و سایر مشخصات این تیپ شخصیتی آشنا میشوید.
ویژگیهای کلیدی تیپ شخصیتی ESFP
تیپ شخصیتی ESFP بسیار عملگرا و کاردان هستند. آنها بیشتر از طریق تجربیات عملی میآموزند و از کتاب و بحثهای نظری فراری هستند. به همین دلیل، دانشآموزان ESFP گاهی اوقات در کلاسهای درس سنتی دچار مشکل میشوند، اما زمانی که پای یادگیری تعاملی و تجربی در میان باشد، تیپ شخصیتی ESFP از همه پیشی میگیرند.
تیپ شخصیتی ESFP در لحظه زندگی میکنند و گاهی اوقات از عواقب احتمالی و بلندمدت اعمال خود غافل میشوند. آنها معمولا عجولانه تصمیم میگیرند و بدون فکر وارد عمل میشوند، از روتینها بیزارند، از تجارب جدید لذت میبرند و همیشه بهدنبال ماجراجوییهای تازه هستند.
تیپ شخصیتی ESFP کاملا از مسائل پیرامون خود آگاه هستند و در برخورد با دیگران درک بالایی از خود نشان میدهند. آنها میتوانند بهراحتی احساسات دیگران را درک کرده و واکنش مناسبی بروز دهند. این افراد ازنظر دیگران افرادی خونگرم، همدل و خوشمشرب هستند.
یکی از باورهای نادرست درباره تیپ شخصیتی ESFP این است که آنها تشنه توجه هستند. این افراد عاشق سرگرمیهای متنوع هستند و از مرکزتوجهبودن فرار نمیکنند اما بیشتر از آن به زندگیکردن در لحظه اهمیت میدهند.
نقاط ضعف | نقاط قوت |
نداشتن علاقه به نظریات انتزاعی | خوشبین و معاشرتیبودن |
کمحوصلهبودن (حوصله آنها بهراحتی سر میرود) | اجتماعیبودن |
بیبرنامگی | در لحظه زندگیکردن |
تکانشیبودن | عملگرابودن |
رویکردهای شناختی تیپ شخصیتی ESFP
بر اساس تست MBTI، شخصیت هر فرد با توجه به رویکردهای شناختی مختلف (تفکر، احساس، شهود، حس)، مشخص میشود. برخی از این رویکردها قویتر بوده و بر رویکردهای دیگر غلبه پیدا میکنند. بهطور خلاصه، ترتیب سلسلهمراتب شکلگرفته، شخصیت هر فرد را مشخص میکند.
این عملکردها گاهی بهسمت بیرون (برونگرا) و گاهی به سمت درون (درونگرا) متمرکز میشوند. رویکردهای بیرونی حول تعامل با جهان بیرون و رویکردهای درونی حول افکار درونی هر فرد فعال میشوند.
رویکرد غالب: برونگرای حسی
افراد با تیپ شخصیتی ESFP بهجای اینکه به فکر آینده دور باشند، ترجیح میدهند بر لحظه و حال تمرکز کنند. آنها همچنین آموزش از طریق حقایق عینی را بیشتر میپسندند تا از طریق ایدههای تئوری.
تیپ شخصیتی ESFP زمان زیادی را صرف برنامهریزی و سازماندهی نمیکنند و تا جایی که امکان دارد، تصمیمگیری درمورد هر مسئلهای را به تعویق میاندازند.
آنها هنگام حلکردن یک مسئله، به حس خود اعتماد کرده و باور دارند که میتوانند از این طریق به نتیجه برسند. اگر چه آنها افرادی منطقی و عملگرا هستند، از ساختار، نظم و برنامهریزی گریزانند. آنها در لحظه تصمیم میگیرند و زمان زیادی را صرف برنامه ریزی نمیکنند.
رویکرد کمکی: درونگرای احساسی
وقتی پای تصمیمگیری در میان باشد، تیپ شخصیتی ESFP بهجای منطق، بیشتر بر احساسات خود تکیه میکنند.
افراد دارای این نوع تیپ شخصیتی تصمیمات خود را بر اساس مجموعه ارزشهای درونی میگیرند. آنها کاملا به احساسات خود واقف هستند و نسبت به اطرافیان خود همدلی زیادی دارند. تیپ شخصیتی ESFP در قراردادن خود بهجای دیگران، استاد هستند.
رویکرد سوم: برونگرای منطقی
این رویکرد بر اجرای دستورات در جهان بیرون متمرکز است و محوریت آن سودمندی، منطق و نتیجه است.
ازآنجاییکه این جنبه از شخصیت در تیپ شخصیتی ESFP جنبه ضعیفی است، آنها با درمیانگذاشتن قضاوتهای خود با دیگران مشکل دارند و فکر میکنند این کار، هماهنگی گروه را بههم میزند.
رویکرد فرعی: درونگرای شهودی
اگرچه این جنبه، ضعیفترین رویکرد تیپ شخصیتی ESFP است، به آنها کمک میکند تا الگوها و ارتباط بین چیزهای مختلف را تشخیص دهند.
این افراد معمولا در بهکارگیری منطق برای بررسی مفاهیم انتزاعی مهارت ندارند، اما این حس میتواند به آنها کمک کند تا نسبت به خود و جهان اطراف خود بیشتر بینش پیدا کنند.
افراد با تیپ شخصیتی ESFP که ممکن است بشناسید
- بیل کلینتون (Bill Clinton)، رئیس جمهور سابق آمریکا؛
- پابلو پیکاسو (Pablo Picasso)، نقاش؛
- مارک کیوبن (Mark Cuban)، کارآفرین؛
- ویل اسمیت (Will Smith)، بازیگر؛
- فرد و جرج ویزلی (Fred and George Weasley)، کاراکترهای کتاب هری پاتر.
روابط شخصی تیپ شخصیتی ESFP
افراد برونگرا از گذراندن وقت با دیگران لذت برده و مهارتهای بینفردی بینظیری دارند. آنها در پیبردن به احساسات دیگران و واکنش به آنها عالی عمل میکنند. به همین دلیل است که افراد با تیپ شخصیتی ESFP رهبران خوبی میشوند. آنها استعداد بالایی در انرژی و انگیزه دادن به دیگران دارند و بهراحتی میتوانند هرکسی را متقاعد کنند.
تیپ شخصیتی ESFP افرادی خونگرم، مهربان و فهمیده و درنتیجه محبوب دل همه هستند. آنها از ملاقات با افراد جدید لذت برده و تشنه کسب تجربیات بدیع هستند. معمولا بر زمان حال متمرکزند و اغلب در تجربه هرچیز جدیدی پیشقدم میشوند.
مسیرهای شغلی تیپ شخصیتی ESFP
با توجه به عدم علاقه این اشخاص به هرگونه روتین، مشاغلی با تنوع و هیجان بالا برای آنها مناسب به نظر میرسد. مشاغلی که به تعاملات اجتماعی بالایی نیاز دارند نیز گزینه مناسبی برای آنها است، چراکه میتوانند مهارتهای بینفردی خود را به نمایش بگذارند. تحمل مشاغلی که ساختار سفتوسختی داشته یا نیاز به کار انفرادی دارند، برای این گونه افراد بسیار مشکل است. این گونه مشاغل بهراحتی آنها را خسته میکند.
بهترین شغل های مناسب تیپ شخصیتی ESFP
تیپ شخصیتی ESFP معمولا به عنوان «اجراکننده» نیز شناخته میشوند. افراد دارای تیپ شخصیتی ESFP اغلب افرادی حاضر در صحنه شناخته میشوند؛ اما میتوان گفت که این نوع شغل تنها حرفهای نیست که مناسب آنان باشد. هر شغلی با هیجان، جذابیت و تنوع همراه باشد، تیپ شخصیتی ESFP را به سمت خود جذب میکند. بهترین مشاغل برای تیپهای شخصیتی ESFP مشاغلی هستند که آنها را در مرکز توجه اطرافیانشان نگاه دارند. این افراد به طور خاص هنگام معاشرت با دیگران احساس شادی میکنند. با این تفاسیر، اگر تیپ شخصیتی ESFP هستید، به دنبال مشاغلی بروید که در آن بهخوبی فرصت بروز شخصیت منحصربهفرد خود را داشتهباشید.
در ادامه، فقط چند نمونه از مشاغل مناسب برای تیپهای شخصیتی ESFP را بیان میکنیم:
۱. نمایندهی فروش
نمایندگان فروش مسئول رسیدگی به نیازهای مشتری یا گروه مشتریان هستند. کارهای رایج در این حرفه پیگیری نیازهای مشتری و راهنمایی آنها، تعریف نرخ بازگشت سرمایه، محصولات فروش و یافتن محصولات و خدمات متناسب با نیاز مشتریان را شامل میشود. تیپ شخصیتی ESFP در ایجاد و حفظ روابط متقابل عالی هستند که این موضوع رمز موفقیت نمایندگان فروش محسوب میشود.
۲. برنامهریز رویدادها
بهترین مشاغل برای تیپ شخصیتی ESFP کارهایی هستند که به این افراد فرصت کسب درآمد در فعالیتهایی را میدهند که قبلا آنها را انجام میدانند. افراد با تیپ شخصیتی ESFP به احتمال زیاد وقت زیادی را برای برنامهریزیِ کارهای مختلف صرف میکنند؛ به همین دلیل، فعالیت در شغلی مانند برنامهریزی رویدادها میتواند حرفهی پردرآمدی برایشان باشد. برنامهریزی رویدادها شغل مناسبی برای فعالیت در رویدادهای خاصی مانند گردهماییهای شرکتی، نمایشگاههای تجاری، رویدادهای مطبوعاتی یا عروسیهاست.
۳. متخصص زیبایی
هم در حوزهی آرایش مو و هم در زمینهی آرایش صورت، تیپ شخصیتی ESFP میتوانند از شخصیت خاص خود و توجه به جزئیات استفاده کنند. همان طور که اشاره شد، افراد با تیپ شخصیتی ESFP میدانند که چگونه توجه دیگران را جلب کنند و در عین حال، به نیازهای دیگران نیز توجه بسیاری نشان میدهند. این موضوع موجب میشود که این افراد به منظور یافتن چهرهای مناسب برای هر مشتری، مهارت کافی داشتهباشند.
۴. فعالیت حرفهای در حوزه سرگرمی
افراد با تیپ شخصیتی ESFP که در بازیگری، خوانندگی، فعالیت در حوزهی کُمِدی یا هر نوع هنر نمایشی دیگری استعداد دارند، به احتمال زیاد در کسبوکارهای نمایشی موفق عمل میکنند؛ علاوه بر این، همین استعدادها را در مشاغل سنتیتری، مانند سخنرانیهای انگیزشی، آموزشهای اداری یا آموزش تحصیلی نیز میتوان استفاده کرد.
۵. مهمانداری هواپیما
مهمانداران باید افرادی انعطافپذیر، آسانگیر و بادقت باشند. این الزامات برای تیپ شخصیتی ESFP بهندرت چالشبرانگیز میشوند؛ به عبارتی، این افراد اغلب به دنبال گسترش روابط اجتماعی خود و ملاقات با افراد جدید هستند و به طور معمول در کار با افراد مختلف راحتاند. افراد دارای تایپ شخصیتی ESFP برای فعالیت در شغلی مانند پذیرایی از مسافران در داخل هواپیما و راحت نگه داشتن آنها در طول پرواز کاملا مناسب هستند؛ همچنین، تیپ شخصیتی ESFP از فرصت سفر، تجربهی مکانهای جدید و آشنایی با گروه جدیدی از افراد در هر پروازشان نیز لذت میبرند.
۶. برنامهریز تعطیلات
تیپ شخصیتی ESFP ضمن داشتن مهارتهای عملی، توانایی خلاقیت و ابتکار نیز دارند. این افراد میتوانند به عنوان برنامهریز تعطیلات، ایدههای مبتکرانه و کارهای عملی جالبی را برای ایجاد تجارب عالی از سفر به مشتریان خود ارائه دهند؛ همچنین، طبع شهودی آنها کمک میکند تا بهترین تعطیلات را، بسته به سلیقهی مشتریان، برایشان برنامهریزی کنند.
۷. راهنمای تور
افراد دارای تایپ شخصیتی ESFP به عنوان راهنمای تور میتوانند هر روز با دیگران ارتباط برقرار کنند. تیپ شخصیتی ESFP بسیار باهوش و انعطافپذیر هستند و این ویژگیها به آنها کمک میکنند تا با نیازهای گروههای مختلف کنار بیایند؛ همچنین، تیپ شخصیتی ESFP به عنوان سخنرانان قدرتمندی شناخته میشوند که به طور معمول در صحبت کردن برای مسافران مشکلی ندارند. این افراد معمولا در کار کردن با مردم تبحر دارند و از معاشرت با گروهی از شخصیتهای مختلف اطراف خود لذت میبرند؛ علاوه بر این، در این زمینه بهترین مشاغل برای تیپ شخصیتی ESFP مشاغلی با حوزهی کاری مختلف هستند؛ به عنوان مثال، میتوان به موقعیتهای کاری مختلف در حوزهی راهنمایی تور اشاره کرد.
مشاغلی که افراد با تیپ شخصیتی ESFP باید از آنها خودداری کنند
تیپ شخصیتی ESFP با شخصیت جسور و قوی خود در بسیاری از مشاغل عملکردی عالی دارند؛ با وجود این، برخی مشاغل وجود دارند که برای تیپ شخصیتی ESFP محدودکننده تلقی میشوند؛ بنابراین، تیپ شخصیتی ESFP باید از این مشاغل دوری کنند. در ادامه، برخی از آنها را بیان کردهایم:
۱. نویسندگی در حوزهی تکنولوژی
افراد دارای تایپ شخصیتی ESFP خلاقیت بالایی دارند، اما در نشان دادن این ویژگی به صورت عینی به مخاطبان بهتر از ارائهی مهارتهای خود روی کاغذ عمل میکنند؛ به عبارت دیگر، نویسندگی مهارتی انفرادی است که به تیپ شخصیتی ESFP امکان تعامل اجتماعی، به میزان موردنیازشان، را نمیدهد.
۲. حسابداری
حسابداری برای کسانی که از منطق و نظم لذت میبرند، کار رضایتبخشی است، اما تیپ شخصیتی ESFP انعطافپذیرتر و خلاقتر هستند. آنها بیش از کار با اعداد، خواستار تعامل با دیگراناند.
۳. منابع انسانی
متخصصان منابع انسانی ارتباط بسیاری با مردم دارند که این مورد ممکن است این شغل را انتخاب مناسبی برای تیپ شخصیتی ESFP جلوه دهد؛ با وجود این، جذابیت شغل منابع انسانی برای تیپ شخصیتی ESFP، با روتین شدن کارهای آنان، بهسرعت از بین میرود.
افراد با تیپ شخصیتی ESFP که به دنبال شغلی جدید هستند، باید فرصتهایی را در نظر داشتهباشند که به آنها امکان کار با افراد و اطرافیانشان را میدهند. مشاغل با انعطافپذیری بالا و دارای فرصت بهکارگیری خلاقیت برای این افرادِ مبتکر بهترین انتخاب هستند.
نکاتی برای تعامل با تیپ شخصیتی ESFP
روابط دوستانه تیپ شخصیتی ESFP
تیپ شخصیتی ESFP بهراحتی از روتینهای تکراری و قدیمی خسته میشوند و همواره آماده ماجراجوییهای جدید هستند. برای دوستی با تیپ شخصیتی ESFP، باید همیشه آماده تجربیات جدید باشید. از بازدید مکانهای جدید گرفته تا ملاقات افرادی که نمیشناسید. آنها از داشتن همراهی برای ماجراجوییهای خود بسیار خوشحال خواهند شد.
والدین
کودکانی که تیپ شخصیتی ESFP دارند بسیار باانگیزه و پرانرژی هستند که می تواند برای والدین، یک رویا و همزمان کابوس باشد. اگر والدین چنین فرزندی هستید سعی کنید راههای مختلفی برای تخلیه انرژی او پیدا کنید. ورزش، سرگرمی و ماجراجوییهای خارج از محیط خانه، همگی گزینههای خوبی برای این دسته از فرزندان است. اگرچه این کودکان برونگرا عاشق آدمها هستند، زمانی که ناراحت هستند، نیاز به تنهایی دارند. سعی کنید در چنین مواقعی قبل از صحبتکردن درمورد احساساتشان کمی به آنها زمان بدهید.
روابط عاطفی تیپ شخصیتی ESFP
تیپ شخصیتی ESFP در روابط خود افراد رک و صادقی هستند. آنها در روابط عاشقانه پیچیدگی نداشته و افرادی گرم و مشتاق هستند. نکتهای که در ارتباط با این شخصیت باید در ذهن داشته باشید، این است که آنها از تعارض و دعوا متنفرند و هرگونه انتقادی را شخصی برداشت میکنند. سعی کنید در رابطه خود با تیپ شخصیتی ESFP، درعین صادقبودن، از گفتن نکات خیلی تلخ یا به چالشکشیدن آنها خودداری کنید.
دیدگاهتان را بنویسید