تحلیل تیپ شخصیتی INFJ
تحلیل تیپ شخصیتی INFJ: حامی (درونگرا، شهودی، احساسی، قضاوتگر)
تیپ شخصیتی INFJ، یکی از ۱۶ تیپ شخصیتی است که در شاخص شخصیتشناسی مایرز بریگز یا همان تست MBTI معرفی شده است. افراد با تیپ شخصیتی INFJ، که گاهی به آنها “حامی” یا “ایدئالگرا” گفته میشود، خلاق، آرام و دلسوز هستند. تیپ شخصیتی INFJ معمولا کمحرف هستند، اما نسبت به احساسات دیگران حساسند. آنها معمولا آرمانگرا، دارای معیارهای اخلاقی سفتوسخت و بسیار آیندهنگر هستند و از تفکر درباره معنای زندگی و موضوعات عمیق لذت میبرند. گفته میشود تیپ شخصیتی INFJ بسیار نادر است و فقط ۱ تا ۳ درصد از جمعیت، دارای این نوع شخصیت هستند. در این مطلب، با ویژگیهای رفتاری و سایر مشخصات این تیپ شخصیتی آشنا میشوید.
آنچه تیپ شخصیتی INFJرا متمایز میکند، توانایی آنها در بهکاربردن آرمانگرایی در عمل است. آنها رویاپردازان یا فیلسوفانی نیستند که فقط به تغییر جهان فکر کنند، آنها قادرند ارزشهای خود را به کار گیرند و از آنها برای ایجاد تغییرات مثبت و بادوام استفاده کنند.
باوجوداینکه تست MBTI بسیار پرطرفدار است، مورد انتقادهای زیادی نیز قرار گرفته و برخی آن را دقیق و قابلاعتماد نمیدانند. اگر تست MBTI را انجام میدهید، هنگام تفسیر نتایج خود، احتیاط کنید.
در این مقاله میتوانید اطلاعات بیشتری درمورد شخصیت INFJ کسب کنید، اما این مطلب نباید بهعنوان توصیههای شغلی در زمینه سلامتی، روانشناختی یا حرفهای تعبیر شود؛ همچنین شخصیت INFJ برعکس شخصیت ESTP است.
رابطه تیپ شخصیتی INFJ با سایر تیپها
ویژگیهای کلیدی تیپ شخصیتی INFJ
- تیپ شخصیتی INFJ با داشتن حس شهودی و درک عاطفی قوی، میتوانند آرام و همدل باشند. با این حال، این به معنای ساده یا ضعیف بودنشان نیست. آنها اعتقادات عمیقی دارند و میتوانند قاطعانه عمل کنند تا به آنچه میخواهند برسند.
- افراد با این نوع شخصیت در حالی که ذاتا درونگرا هستند، قادر به برقراری پیوندهای قوی و معنادار با افراد دیگر هستند. آنها از کمک به دیگران لذت میبرند، اما گاهی برای استراحت و بازیابی انرژیشان به زمان و مکانی برای تنهایی نیاز دارند.
- این نوع شخصیت ممکن است ایدئالگرا حساب شود، اما به این معنا نیست که تیپ شخصیتی INFJ بیش از حد خوشبین هستند. آنها هم خوبیها و هم بدیهای دنیا را درک میکنند و امیدوارند بتوانند آن را بهتر کنند.
- هنگام تصمیمگیری، آنها بیش از واقعیتهای عینی، بر نگرانیهای شخصی تکیه میکنند. آنها همچنین دوست دارند با برنامهریزی، سازماندهی و تصمیمگیری در اسرع وقت، همه چیز را کنترل کنند.
نقاط قوت | نقاط ضعف |
به نیازهای دیگران حساس است. | میتواند بیش از حد حساس باشد. |
بسیار خلاق وهنرمند است. | گاهی پیچیده است. |
آیندهنگر است. | ممکن است پرتوقع باشد. |
روابط نزدیک و عمیق را باارزش میداند. | لجوج و سرکش است. |
از فکرکردن به معنای زندگی لذت میبرد. | تمایلی به مواجهه با دیگران ندارد. |
ایدئالگرا است. |
رویکردهای شناختی تیپ شخصیتی INFJ
MBTI در ابتدا توسط ایزابل مایرز و مادرش كاترین بریگز در دهه ۱۹۴۰ براساس تئوریهای روانکاو سوئیسی، كارل یونگ، ایجاد شد. یونگ معتقد بود تیپ شخصیتی هر فرد از تعدادی فرایند ذهنی تشکیل شده است. او ۴ رویکرد اصلی روانشناختی را مشخص کرد: منطق، احساسات، حس کردن و شهود. هرکدام از این رویکردها تمایل دارند که به داخل یا خارج متمرکز شوند (برونگرا یا درونگرا باشند).
طرفداران MBTI معمولا هنگام تجزیهوتحلیل نتایج، از آنچه که بهعنوان دسته رویکردی یاد میشود، استفاده میکنند. رویکردهای مختلف شناختی، مؤلفههایی هستند که یک تیپ شخصیتی را میسازند. رفتار ویژه هر تیپ با نحوه ترکیب و تعامل این رویکردهای مختلف با هم کنترل میشود. MBTI به دو عامل مهم متکی است که به روشهای مختلف ترکیب میشوند تا 16 تیپ شخصیتی مختلف را ارائه دهند: اول نوع رویکردها و دوم ترتیب آنها.
هر تیپ دارای یک رویکرد غالب است که مشخصه اصلی آن نوع شخصیت را شکل میدهد. رویکرد بعدی یک رویکرد کمکی است که از دیگر جنبههای توسعهیافته یک تیپ شخصیتی است. رویکردهای سوم و فرعی، کمتر تأثیرگذار هستند و در واقع بهخوبی شکل نگرفتهاند.
تست MBTI چهار مشخصه اصلی را برای شخصیتشناسی در نظر میگیرد:
- برونگرا (Extraversion) یا درونگرا (Introversion)؛
- حسی (Sensing) یا شهودی (Intuition)؛
- منطقی (Thinking) یا احساسی (Feeling)؛
- قضاوتگر (Judging) یا ادراکی (Perceiving)؛
تیپ شخصیتی INFJ در واقع از مخفف کلمات درونگرا، شهودی، احساسی و قضاوتگر ساخته شده است. این افراد دارای ۴ رویکرد شناختی عمده هستند:
رویکرد غالب: شهودی درونگرا
- این رویکرد نشان میدهد که آنها تمایل دارند بهشدت در افکار درونی خود متمرکز شوند.
- آنها به دریافتهای غریزی و شهودی خود از مسائل و موضوعات اطمینان بسیاری دارند، تا حدی که ممکن است از واقعیات دنیای بیرون فاصله بگیرند.
- به همین دلیل، آنها گاهی اوقات سرسخت و سرکش تلقی میشوند.
رویکرد کمکی: احساسی برونگرا
- این ویژگی تیپ شخصیتی INFJ باعث میشود آنها از احساسات دیگران کاملا آگاه باشند، اما بعضی اوقات احساسات خودشان را فراموش کنند.
- به همین دلیل تیپ شخصیتی INFJ گاهی برای نهگفتن در جواب درخواستهای دیگران، دچار مشکل میشوند. آنها به احساسات دیگران بهشدت اهمیت میدهند و همواره در تلاشاند ملایم و خوددار باشند تا باعث جریحهدار شدن عواطف یا آزردگی کسی نشوند.
رویکرد سوم: منطقی درونگرا
- تیپ شخصیتی INFJ با دید و عقایدی تصمیمگیری میکنند که بر اساس بینش خودشان شکل گرفته است.
- افراد با تیپ شخصیتی INFJ برای تصمیمگیری در درجه اول به شهود درونگرا و احساسات برونگرایانه خود اتکا میکنند، بهخصوص هنگامی که در کنار افراد دیگر باشند. با این حال، وقتی تنها هستند، ممکن است بیشتر به منطق درونگرای خود اعتماد کنند.
- در شرایط استرسزا، یک فرد با تیپ شخصیتی INFJ ممکن است سعی کند هنگام تصمیمگیری به احساسات تکیه کند، بهخصوص اگر به معنای جلب رضایت دیگران باشد. با این حال، در شرایط کمتنش، بیشتر به شهود خود اعتماد میکند.
رویکرد فرعی: حسی برونگرا
- این جنبه از INFJ کمتر توسعه یافته و عمدتا ناخودآگاه است، اما بر شخصیت اوا اثر میگذارد.
- این رویکرد به فرد کمک میکند تا به دنیای اطراف خود توجه کرده و از محیط اطرافش آگاه باشد.
- حسی برونگرا همچنین، به تیپ شخصیتی INFJ کمک میکند بهجای نگرانی برای آینده، در لحظه حال زندگی بهتری داشته باشند.
- این جنبه موجب میشود فرد با تیپ شخصیتی INFJ از فعالیتهای بدنی مانند پیادهروی و رقص، لذت ببرد.
افراد با تیپ شخصیتی INFJ که احتمالا میشناسید
- اپرا وینفری (Oprah Winfrey)، شخصیت تلویزیونی؛
- مارتین لوتر کینگ جونیور (Martin Luther King)، رهبر حقوق مدنی؛
- آتیکوس فینچ (Atticus Finch)، شخصیت کتاب کشتن مرغ مقلد؛
- کارل یونگ (Carl Jung)، روانکاو؛
- تیلور سویفت (Taylor Swift)، خواننده و نوازنده؛
روابط شخصی تیپ شخصیتی INFJ
تیپ شخصیتی INFJ استعداد خوبی در صحبتکردن دارند و معمولا خود را بسیار خوب توصیف میکنند. آنها درونیات (افکار، ارزشها و احساسات) روشن و پرنشاطی دارند، اما معمولا برای درمیانگذاشتن این افکار با دیگران بهجز افراد بسیار نزدیک، محافظهکار هستند. آنها در حالی که تودار و حساس هستند، میتوانند رهبران خوبی نیز باشند؛ حتی وقتی نقش رهبری را آشکارا به عهده نمیگیرند، اغلب در پشت صحنه بهآرامی تأثیرگذار هستند.
تیپ شخصیتی INFJ از ارزشهای قوی خود انگیزه میگیرند و در همه زمینههای زندگی ازجمله روابط و کار بهدنبال معنا هستند. افراد با این نوع شخصیت غالبا عمیق و پیچیده توصیف میشوند. آنها ممکن است دایره وسیعی از ارتباطات نداشته باشند، اما دوستیهای نزدیکشان بسیار صمیمی و ماندگار است.
تیپ شخصیتی INFJ علاقهمند به کمک به دیگران و تبدیل جهان به مکانی بهتر هستند. آنها میتوانند شنوندههای خوبی باشند و در تعامل با افرادی که از نظر عاطفی با آنها نزدیک هستند، خوب عمل میکنند. در حالی که عمیقا به دیگران اهمیت میدهند، بهشدت درونگرا هستند و مایل هستند “خود واقعیشان” را فقط به تعداد معدودی نشان دهند. بعد از قرارگرفتن در موقعیتهای اجتماعی، تیپ شخصیتی INFJ به زمانی برای تنهایی نیاز دارند تا انرژی ازدسترفتهشان جبران شود.
مسیرهای شغلی تیپ شخصیتی INFJ
تیپ شخصیتی INFJ در شغلهایی که بتوانند خلاقیت خود را نشان دهند، بهخوبی عمل میکنند. ازآنجاکه اعتقادات و ارزشهای عمیقی دارند، بهویژه در کارهایی که از این اصول پشتیبانی میکند، رویکرد بسیار خوبی دارند. تیپ شخصیتی INFJ اغلب در مشاغلی که هم نیاز آنها به خلاقیت و هم تمایلشان برای ایجاد تغییرات معنیدار در جهان را پوشش میدهد، بهترین رویکرد را دارند.
تیپ شخصیتی INFJ معمولا در دانشگاه و محیط کار دستاوردهای ارزشمندی دارند. آنها در بعضی مواقع میتوانند کمالگرا باشند و تلاش زیادی در کار خود انجام میدهند. همکارانشان معمولا آنها را سختکوش، مثبت و سازگار میدانند؛ گرچه ازآنجا درونگرا هستند، ممکن است حس کنند نیاز دارند گاهی دور از بقیه باشند.
در نقشهای مدیریتی، تیپ شخصیتی INFJ گاهی اوقات برای اعمال اقتدارشان دچار چالش هستند. آنها با حساسیت زیادی رهبری میکنند و به زیردستان کمک میکنند در محیط کار احساس ارزشمند بودن داشته باشند. مشاغلی که به شیوههای تکراری زیاد یا پیروی از قوانین سخت نیاز دارند، میتوانند برای فردی با تیپ شخصیتی INFJ مشکل باشند.
بهترین شغل های مناسب تیپ شخصیتی INFJ
یکی از مهمترین اولویتها برای بیشتر افراد با تیپ شخصیتی INFJ یافتن شغلی است که به بهتر شدن دنیا کمک کند. آنها بسیار همدل و دلسوز هستند و تمایل دارند برای غلبه بر مشکلات، برنامههایی سازمانیافته و راهبُردی طراحی کنند.
در ادامه، تعدادی از مشاغل مناسب برای افرادی با این تیپ شخصیتی را ذکر کردهایم:
مشاغل تجاری برای تیپ شخصیتی INFJ
تیپ شخصیتی INFJ آرمانگرا هستند و به شکل خستگیناپذیری کار میکنند تا مطمئن شوند که برای کسب نتیجهی عالی به میزان کافی تلاش کردهاند. آنها بسیار مهربان هستند، اعضای تیمشان را تشویق میکنند و در زمینهی همکاری با یک تیم برای تولید یا بهبود محصولات عملکرد خوبی دارند.
در ادامه، نمونههایی از مسیرهای شغلی تجاری مناسب برای تیپ شخصیتی INFJ را بیان کردهایم:
- متخصص منابع انسانی؛
- کارآفرین؛
- بازرس بهداشت محیط؛
- مدیر دفتر؛
- مدیر تولید؛
- هماهنگکننده/ مدیر پروژه؛
- دستیار پژوهشی؛
- متخصص آموزش.
مشاغل آموزشی برای تیپ شخصیتی INFJ
تیپ شخصیتی INFJ مربیانی ذاتی هستند که توانایی بالایی برای شناسایی نقاط قوت و ایجاد انگیزه در افراد در راستای رسیدن به اهداف مشترک دارند. مهمترین ویژگی یک مربی خوب داشتن روحیهی همدلی و کمک به دیگران، مانند افرادی با تیپ شخصیتی INFJ است.
نمونههایی از مشاغل آموزشی مناسب تیپ شخصیتی INFJ را در زیر آوردهایم:
- معلم؛
- مربی بهداشت عمومی؛
- معلم آموزش استثنایی؛
- پژوهشگر؛
- مشاور سوءمصرف مواد؛
- استادراهنما؛
- پرستار خانگی.
مشاغل بهداشتی و درمانی برای INFJها
افراد دارای تیپ شخصیتی INFJ متخصصان مراقبتهای بهداشتی و درمانی فوقالعادهای خواهند بود، زیرا آنها شنوندگان فعالی هستند و به طور طبیعی میتوانند با مشکلات دیگران همدردی کنند؛ همچنین، ماهیت شهودی آنها را به مشاوران خوبی تبدیل میکند. INFJها بسیار دلسوز هستند و میتوانند به مراجعان خود کمک کنند تا به منظور رسیدگی به مشکلاتشان برنامهریزی درستی داشتهباشند.
- مشاور؛
- روانشناس؛
- فیزیوتراپیست؛
- پزشک خانواده؛
- کاردرمانگر؛
- متخصص ماساژدرمانی؛
- متخصص تغذیه.
علوم و مشاغل هنری برای تیپ شخصیتی INFJ
مشاغل مرتبط با علوم، هنر و علوم انسانی برای افرادی با تیپ شخصیتی INFJ، که شیفتهی فضای آرام، تفکر عمیق و تمرینات خلاقانه هستند، بسیار مناسباند. آنها از ماهیت مستقل این نوع موقعیتهای شغلی لذت میبرند؛ هم،چنین، علاقهمندی آنها به سازماندهی و یافتن راهبُرد برای تولید آثار جذاب و مبتکرانه بسیار سودمند خواهد بود.
افراد با تیپ شخصیتی INFJ خواهان ساختار و نظم هستند که این ویژگی میتواند آنها را به دانشمندانی برجسته تبدیل کند. بسیاری از این افراد از محیط آرام آزمایشگاه و ماهیت فکری تحقیقات علمی لذت میبرند. آنها افراد دلسوزی هستند که از مشاغل علمیای استقبال میکنند که میتوانند به کمک آنها تأثیر مثبتی بر جهان بگذارند.
- نویسنده؛
- نویسندهی فنی؛
- کتابدار؛
- دانشمند؛
- مشاور ژنتیک؛
- متخصص اپیدمیولوژی؛
- دانشمند محیطزیست؛
- طراح گرافیک.
مشاغل غیرانتفاعی برای تیپ شخصیتی INFJ
برای تیپ شخصیتی INFJ توانایی کار کردن برای هدفی که به آنها علاقهمند هستند، بسیار بامعناست و یک موقعیت شغلی در کار غیرانتفاعی یا وکالت این آرمان را محقق میکند و در عین حال، به آنها اجازه میدهد که مهارتهای خود را به کار بگیرند. افراد با این تیپ شخصیتی در ارائهی راهکارهای مفید برای رفع مشکلات بسیار سرآمد هستند؛ علاوه بر این، آنها به دلیل روحیهی همدلی قادر به ارتباط با جوامعی هستند که در آنها خدمت میکنند.
- هماهنگکنندهی پروژه؛
- تحلیلگر سیاسی؛
- متخصص رشد کودک؛
- هماهنگکنندهی داوطلب؛
- متخصص روابط اجتماعی؛
- مدیر عضویت.
مشاغلی که افراد با تیپ شخصیتی INFJ باید از آنها خودداری کنند
با توجه به شرایط خاص حرفهای، ممکن است برخی عناوین شغلی برای افراد با تیپ شخصیتی INFJ مناسب نباشد. این مشاغل شامل وظایفی هستند که با مهارتها و تواناییهای آنها متناسب نیستند.
در ادامه، فهرستی از مشاغلی را ارائه کردهایم که برای افرادی با تیپ شخصیتی INFJ نامناسب هستند:
۱. حسابداری و امور مالی
مشاغلی که بیشتر از عناصر انسانی روی سود و زیان متمرکز هستند، میتوانند برای این افراد ناامیدکننده باشند.
۲. تکنسین فوریتهای پزشکی
ماهیت غیرقابل پیشبینی و گاه آشفتهی این شغل میتواند برای افراد با تیپ شخصیتی INFJ، که طرفدار نظم و آرامش هستند، طاقتفرسا باشد.
۳. مهندس
این شغل شامل کارهای فنی و عملی بسیاری در برابر تفکر جستوجوگری است که تیپ شخصیتی INFJ از آن برخوردارند.
۴. افسر نظامی
برای افراد با تیپ شخصیتی INFJ پیروی از دستورالعملهای سختگیرانه بدون در نظر گرفتن موقعیتها و احساسات شخصی بسیار دشوار است.
۵. مدیر رستوران
رستورانها محیط کار پرسروصدا و غیرمنسجمی برای تیپ شخصیتی INFJ، که ماهیت درونگرایانهای دارند، محسوب میشوند.
۶. نمایندهی فروش
در حالی که ممکن است تیپ شخصیتی INFJ بتوانند فروشندگان خوبی باشند، روحیهی برونگرایی معمول این افراد و ماهیت شغلشان شاید برای آنها ناخوشایند باشد.
۷. سیاستمدار
افراد با تیپ شخصیتی INFJ احتمالا برخی از دستورهای لازم برای موفقیت در سیاست را تحمل نخواهند کرد؛ با وجود این، ممکن است برخی اقدامات، مانند تغییر یا حفظ سیاستها که بتوانند به اقلیتهای جامعه کمک کنند، برای آنها جالب باشد.
یافتن بهترین موقعیتهای شغلی برای افراد دارای تیپ شخصیتی INFJ مستلزم در نظر گرفتن مهارتها و علایق منحصربهفرد آنهاست. اگر تیپ شخصیتی INFJ هستید، از این لیست مشاغل پیشنهادی بهرهمند شوید تا شغلی را شناسایی کنید که در آن امکان پیشرفت دارید.
نکاتی برای تعامل با تیپ شخصیتی INFJ
دوستی
ازآنجاکه این افراد کمحرف و تودار هستند، شناختن آنها دشوار است. اگرچه آنها ارزش زیادی برای روابط نزدیک و عمیق قائل هستند و میتوانند بهراحتی صدمه ببینند، اغلب این احساسات را از دیگران پنهان میکنند. تعامل با تیپ شخصیتی INFJ شامل درک و حمایت از نیاز گاهبهگاه آنها به گوشهنشینی و تنهایی است. افرادی که از این نوع شخصیت هستند گاهی احساس میکنند بهدرستی درک نمیشوند. اگر میخواهید برای آنها دوست خوبی باشید باید برای درک نگرش و نقاط قوت آنها وقت صرف کنید.
والدین با تیپ شخصیتی INFJ
ازآنجاکه افراد دارای تیپ شخصیتی INFJ در درک احساسات بسیار ماهر هستند، میتوانند با فرزندان خود بسیار نزدیک و صمیمی باشند. آنها استانداردهای بالایی دارند و ممکن است انتظارات رفتاری بسیار زیادی داشته باشند. برای آنها مهم است که فرزندانی مهربان، همدل و دلسوز پرورش دهند. آنها فرزندانشان را ترغیب میکنند که بهدنبال علایق و استعدادهای خود بروند تا تواناییهای خاص فردیشان را تحقق بخشند.
روابط تیپ شخصیتی INFJ
تیپ شخصیتی INFJ در درک احساسات دیگران و لذت بردن از داشتن روابط نزدیک و صمیمی، توانایی ذاتی دارند. آنها تمایل دارند در روابط عاشقانه بادوام با افرادی باشند که ارزشهای اصلی خود را با آنها به اشتراک میگذارند. بهعنوان یک شریک زندگی، تأمین حمایت و صمیمیت عاطفیای که فرد با تیپ شخصیتی INFJ انتظارش را دارد، بسیار مهم است. صداقت، یکرنگی و اعتماد صفاتی هستند که شخص INFJ درمورد شریک زندگی خود مهم میداند.
دیدگاهتان را بنویسید